Deur openen met druppel

Geschreven door

Max Bergen

Deurautomaat specialist

  • Aantal minuten leestijd: 5,9

Geschreven door

Max Bergen

Deurautomaat specialist

Deur openen met druppel

Traditionele sleutels worden steeds vaker vervangen door moderne oplossingen, zoals het gebruik van een RFID-druppel. Maar wat houdt dit precies in? En is het wel veilig? In dit blog leggen we uit wat het verschil is tussen een RFID-druppel en een traditionele sleutel, en gaan we in op de veiligheid van deze technologie.

1. Wat is het verschil tussen een RFID-druppel en een traditionele sleutel?

De traditionele sleutel kennen we natuurlijk allemaal. Het fysieke object dat in een slot moet worden gestoken om een deur te openen. Het werkt puur mechanisch en het slot kan alleen worden geopend als de juiste sleutel wordt gebruikt. Dit systeem is al eeuwenlang in gebruik en werkt prima, maar het heeft ook zijn beperkingen. Een verloren sleutel kan bijvoorbeeld eenvoudig worden opgepakt door iemand anders, en als de sleutel in verkeerde handen valt, is de veiligheid van je huis in gevaar.

Een RFID-druppel, ook wel een RFID-tag genoemd, werkt op basis van radiogolven. De druppel bevat een kleine chip die wordt herkend door een lezer op het deurslot. Wanneer je de druppel tegen het slot houdt, wordt de unieke code in de chip gelezen en als deze overeenkomt met de geprogrammeerde code, wordt de deur ontgrendeld.

Belangrijkste verschillen
– Gebruiksgemak: Een RFID-druppel hoeft alleen tegen de lezer te worden gehouden en hoeft niet in het slot gestoken te worden.
– Beheer: RFID-druppels kunnen eenvoudig worden toegevoegd of verwijderd uit het systeem, wat het beheer van toegangsrechten vergemakkelijkt.
– Beveiliging: Een druppel is moeilijker te kopiëren dan een traditionele sleutel, wat de veiligheid verhoogt.

2. Hoe veilig is het gebruik van een druppel in vergelijking met traditionele sleutels?

Een veelgestelde vraag is of een RFID-druppel wel veilig genoeg is. Traditionele sleutels kunnen relatief eenvoudig worden gekopieerd of zelfs worden gebruikt door inbrekers die het slot forceren. Een RFID-druppel daarentegen biedt verschillende beveiligingsvoordelen:

  1. Moeilijk te kopiëren: RFID-druppels zijn uitgerust met een unieke code die niet zomaar te kopiëren is. Waar een traditionele sleutel eenvoudig kan worden nagemaakt, vereist het kopiëren van een RFID-druppel geavanceerde apparatuur en kennis.
  2. Toegangsbeheer: Als een druppel verloren gaat, kan deze eenvoudig worden gedeactiveerd in het systeem. Dit is bij een traditionele sleutel niet mogelijk zonder het hele slot te vervangen.
  3. Geen fysieke slijtage: Traditionele sloten kunnen na verloop van tijd slijten, waardoor ze gevoeliger worden voor manipulatie. Een RFID-systeem heeft dit probleem niet, omdat het geen mechanische onderdelen heeft die kunnen slijten.
  4. Controle over toegang: Sommige systemen bieden de mogelijkheid om de toegang tot je woning in de gaten te houden. Je kunt zien wie op welk moment de deur heeft geopend, wat extra zekerheid geeft.

3. Wat is er nodig voor een RFID-oplossing?

Om een deur te openen met een RFID-druppel zijn een aantal componenten nodig. Allereerst is een elektronische sluitplaat essentieel. Deze sluitplaat zorgt ervoor dat de deur elektrisch ontgrendeld kan worden zodra een geautoriseerde druppel wordt gedetecteerd. Dit systeem wordt vaak gecombineerd met een automatische deur, zoals de EW400 automaat, die ervoor zorgt dat de deur na het ontgrendelen vanzelf opendraait. Dit biedt extra gemak, vooral wanneer je je handen vol hebt of wanneer de deur zwaar is. Daarnaast is een reader nodig waartegen de RFID-chip wordt gehouden. Deze reader leest de unieke code van de druppel en geeft het signaal om de deur te ontgrendelen als de code overeenkomt.

Deze oplossingen worden veelvuldig toegepast in appartementencomplexen en kantoorgebouwen. Ze maken het mogelijk om het toegangsbeheer centraal te regelen, wat ideaal is voor locaties waar meerdere mensen gebruikmaken van dezelfde ingang. Bij een centrale ingang van een appartementencomplex zijn vaak alle benodigde componenten al aanwezig voor een RFID-oplossing. Bewoners of werknemers krijgen eenvoudig toegang met hun persoonlijke druppel, terwijl onbevoegden buiten de deur blijven. Het systeem biedt niet alleen gemak, maar verhoogt ook de veiligheid en controle over wie het gebouw betreedt.

4. Hoe verhouden de kosten van een druppelsysteem zich tot normale sleutels?

De kosten van een druppelsysteem liggen initieel hoger dan die van een traditioneel sleutelsysteem, maar voor een appartementencomplex of Vereniging van Eigenaren (VvE) kan het op de lange termijn een voordeligere keuze zijn. In een groot appartementencomplex zijn er vaak veel sleutels in omloop. Wanneer een sleutel verloren gaat of een bewoner verhuist, kan dit tot een duur probleem leiden. Om de veiligheid van het complex te waarborgen, moet niet alleen de cilinder van het slot worden vervangen, maar ook moeten alle bewoners een nieuwe sleutel krijgen. Dit betekent dat er mogelijk tientallen tot zelfs honderden nieuwe sleutels moeten worden aangemaakt. De kosten hiervoor kunnen flink oplopen, vooral wanneer het regelmatig voorkomt. In dergelijke situaties kan een druppelsysteem een veel efficiëntere en kosteneffectieve oplossing bieden.

Bij verlies van een druppel hoeft alleen de betreffende druppel gedeactiveerd te worden in het systeem, zonder dat de hele cilinder of alle andere toegangsdragers vervangen hoeven te worden. Nieuwe druppels kunnen eenvoudig worden geprogrammeerd en aan bewoners worden verstrekt. .

Hoewel de initiële investering in een druppelsysteem met apparatuur zoals readers, elektronische sluitplaten en eventueel automatische deuren zoals de EW400 hoger is, zijn de beheerkosten lager. Op de lange termijn kunnen VvE’s kosten besparen op onderhoud en het vervangen van sloten, terwijl bewoners profiteren van een gebruiksvriendelijk en veilig toegangsbeheer.

5. Online beheer van tags of off-line?

Bij de keuze tussen online en offline beheer van tags speelt de grootte van het appartementencomplex en de specifieke behoeften van de VvE een belangrijke rol. Voor grotere complexen met veel bewoners en meerdere readers kan een online beheersysteem een stuk handiger zijn. Dit systeem biedt de mogelijkheid om tags op afstand te beheren, nieuwe druppels eenvoudig toe te voegen of te blokkeren, en toegangsmeldingen in real-time te ontvangen. Het nadeel is dat dit type systeem hogere aanschafkosten met zich meebrengt en dat er doorgaans een abonnement voor nodig is, evenals een stabiele 4G-verbinding om alle onderdelen met elkaar te laten communiceren.

Voor kleinere appartementencomplexen met minder bewoners is een offline beheersysteem vaak voldoende. Dit systeem is eenvoudiger en voordeliger in aanschaf en gebruik, omdat het geen abonnementskosten of internetverbinding vereist. Het beheer van tags gebeurt handmatig en lokaal bij de reader zelf, wat goed te doen is bij een beperkt aantal gebruikers en readers.

Wij bieden beide systemen aan en kunnen advies geven op basis van de specifieke situatie van uw complex. Zo helpen we u de juiste keuze te maken voor een efficiënte en kosteneffectieve toegangsoplossing.

6. Wat zijn de kosten voor een systeem met druppel?

Wanneer de benodigde componenten, zoals een elektronische sluitplaat, electra en een EW400 automaat, al aanwezig zijn, bedragen de investeringskosten voor arbeid en materiaal voor een druppelsysteem ongeveer €500,- (incl. btw). Dit bedrag is gebaseerd op een offline beheersysteem, waarbij de configuratie en het beheer lokaal gebeuren en er geen maandelijkse abonnementskosten zijn.

Bij een online beheersysteem komen er echter extra kosten bij, zoals abonnementskosten voor de verbinding en het beheer op afstand. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met de kosten voor de individuele druppels of tags die elke gebruiker nodig heeft. Deze kunnen variëren afhankelijk van het aantal gebruikers en de specifieke wensen van de VvE of het appartementencomplex.

Lees door met onze andere blogs

Vergelijkbare berichten

Lees door met onze andere blogs

Vergelijkbare berichten